Simple but incredibly tasty… risotto ai funghi porcini

DSC_0042Jeśli macie ochotę na nieskomplikowany ale przepyszny obiad to dziś polecam wam risotto ai funghi porcini, czyli risotto z borowikami. Aromatyczne, kremowe i bardzo sycące, z pewnością zadowoli podniebienia tych, którzy kochają grzybowe smaki.

If you look for some uncomplicated but  incredibly tasty inspiration for your lunch I recommend to you the risotto ai funghi porcini, the mushrooms risotto. This aromatic and creamy dish will surely make happy everyone who loves a porcini mushroom’s flavour.

Porcje dla 2 osób:

200g ryżu typu arborio /arborio rise

20g suszonych borowików / dried porcini mushrooms

500ml bulionu grzybowego + woda z namoczonych grzybów/ mushroom stock

mała cebula/ small onion

ząbek czosnku/ clove of garlic

3 łyzki parmezanu / 3 table spoon of parmiggiano cheese

3 łyżki masła/ 3 table spoon of butter

obrobina natki pietruszki/ parsley leaves, chopped

sól i pieprz/ salt and pepper

DSC_0049W tym przepisie używać będziemy grzybów suszonych, więc należy pamiętać, by około 30 minut przed rozpoczęciem gotowania, namoczyć je w wodzie.

In this recipe we’re going to use the dried mushrooms so remember to soak them for around 30 minutes, before cooking.

DSC_0061Rozpoczynamy od przygotowania bazy… kroimy bardzo drobno czosnek i cebulę. Następnie wrzucamy obydwa na rozgrzaną oliwę z odrobiną masła. Po kilku minutach dodajemy odciśnięte z wody i pokrojone grzyby, smażymy je na średnim ogniu przed kolejne 2 minuty. Teraz nadszedł moment by dodać ryż i pozwolić mu przejąć grzybowo-cebulowy aromat. Gdy zmieni on nieco swój kolor, na jasnożółty, możemy rozpocząć dodawanie bulionu. Bardzo ważne, by robić to małymi porcjami i gotować nasze risotto na średnim ogniu, często mieszając.

Now  prepare your base… chop finely the garlic and the onion. Heat the oil with a hint o butter in a deep frying pan over a medium heat and add the onion and garlic. After a few minutes add the dried and chopped mushrooms and continue frying. Now tip the rise into a pan and let it absorb the aroma of the mushrooms and onion. When the rise becomes pale-yellow you can start adding the mushroom stock. Do it gradually and simmer your risotto over a medium heat, stirring often.

DSC_0089Gdy ryż będzie już ugotowany al dente, pora by dodać sekretne składniki. Odrobina masła i parmezan nadadzą naszemu risotto perfekcyjną, kremową konsystencję.

Once the rise cooked al dente add the secret ingredients. The butter and the parmiggiano cheese will bring to the risotto a right, creamy texture.

DSC_0091Na sam koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i serwujemy nasze risotto z odrobiną świeżo startego parmezanu na wierzchu. Buon Appetito!

At the end just add the chopped parsley and serve your risotto with a freshly grated parmiggiano cheese on the top.

Buon Appetito!

DSC_0126

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s