Apple and pear crumble with cranberries and rosemary

DSC_0163Zima w Rzymie nie należy do bardzo surowych. Temperatura rzadko schodzi poniżej zera, a ilość słonecznych dni jest naprawdę imponująca. Nie mniej jednak, gdy zaczyna padać deszcz, a zmrok zapada dużo za wcześnie, rozgrzewające owoce pod kruszonką, to świetny pomysł.

The winter in Rome isn’t severe, the temperature doesn’t go often below zero and the number of sunny days is pretty impressive. However, when it starts raining and night begins to fall much too early, a comforting apple and pear crumble with cranberry and rosemary seems to be the best option.

Porcja na 5 osób:

3 duże jabłka/ apples

2 dojrzałe gruszki/ pears

2 garści suszonej żurawiny/ dried cranberries

gałązka rozmarynu/ rosemary

sok z połowy dużej cytryny / juice from a half of big lemon

łyżka miodu/ 1 tbsp honey

Kruszonka/ crumble:

150g mąki/ plain flour

75 g masła/ cold butter

60g cukru brązowego/ light demerara sugar

kilka posiekanych drobno orzechów laskowych/ finely chopped hazelnuts

DSC_0168Na początek obieramy owoce ze skórki i kroimy w średniej wielkości kostkę. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym, razem z drobno posiekanym rozmarynem i suszoną żurawiną. Wszystko podlewamy sokiem z cytryny i dodajemy miód.

Start with peeling the fruits and cut them into middle-size chunks. Place the fruits into a casserole dish together with the finely chopped rosemary and the dried cranberries. Squeeze the lemon juice over the fruits and add the honey.

DSC_0185Teraz przygotowujemy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem brązowym i dodajemy zimne masło, pokrojone w kostkę. Łączymy składniki tak, by ciasto uzyskało strukturę wilgotnego piasku.

Now, prepare the crumble. Mix up the plain flour together with the sugar, then add the cold butter cut in cubes. Work out the pastry to achieve a coarse texture.

DSC_0222Rozprowadzamy naszą kruszonkę na owocach i dodajemy drobno posiekane orzechy laskowe. Pieczemy w temperaturze 190C przez około 45 minut.

Scatter your crumble mix over the fruits and add the hazelnuts on the top. Bake it in the temperature of 190C for around 45 minutes.

DSC_0223Crumble smakuje najlepiej na ciepło, a odgrzane na drugi dzień wraz z kubkiem gorącej kawy stanowi doskonałe śniadanie! Buon Appetito!

Crumble should be served hot. It also works fine the next day as a perfect breakfast accompanied by a cup of hot coffee. Buon Appetito!

DSC_0261

Advertisements

One thought on “Apple and pear crumble with cranberries and rosemary

  1. Takie pyszności tylko po zakończeniu mojego detoksu cukrowego! 🙂 na pewno spróbuję! A włoskiej zimy Vi zazdroszczę! U nas dziś zimno, a tak nijako za oknem…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s