Italian version of meatballs with tomato sauce

DSC_0456Dziś Włoska odpowiedź na pulpety w sosie pomidorowym. Ten międzynarodowy klasyk sprawdza się doskonale w sezonie zimowym. Treściwy, pożywny, łatwy w przygotowaniu i wszechstronny w podaniu. Z ziemniakami, z chlebem, a może z makaronem? Zawsze smakuje doskonale!

Today the Italian version of meatballs with tomato sauce. This international  classic dish tastes ideally during the winter season. This filling, easy to prepare and serve dish, works well with potatoes, bread or pasta!

Składniki na 4 osoby:

450 g świeżo mielonego mięsa cielęco-wołowego ( lub innego według własnego gustu) / fresh mince meat (veal-beef combination works perfect)

50g szynki lub boczku /smoked ham or pancetta

2 łyżki pecorino romano/ 2tbsp pecorino romano cheese

3 łyżki parmezanu/ 3 tbsp parmiggiano cheese

5 łyżek tartej bułki/ 5 tbsp breadcrumbs

400ml passaty pomidorowej /tomato passata

500ml bulionu / stock

2 ząbki czosnku / cloves of garlic

jajko /an egg

tymianek/ thyme

rozmaryn/ rosemary

sól i pieprz/ salt and pepper

DSC_0442Przygotowanie pulpetów jest bardzo proste. Najpierw siekamy drobno przyprawy, dodajemy do mięsa z  drobno pokrojoną szynką (lub boczkiem), następnie dorzucamy obydwa sery, bułkę tartą i jajko. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy małe, lekko spłaszczone mięsne kulki (jeśli masa nie jest dostatecznie kleista, dodajemy więcej tartej bułki).

This recipe is extremely easy. Firstly, chop finely the rosemary and thyme, add them to the meat with the ham (or pancetta). Then, add both the types of cheese, the breadcrumb and one egg.  Unite all ingredients and shape the small meatballs ( if the meat is not sticky enough, add some more breadcrumbs).

DSC_0469Teraz zajmiemy się przygotowaniem sosu pomidorowego. Rozgrzewamy oliwę w sporej, głęgokiej patelni i dodajemy czosnek. Następnie dodajemy passate pomidorową i bulion. Zagotowujemy sos i pozwalamy mu wrzeć przez kilka minut. Teraz możemy delikatnie wrzucać nasze pulpety do gorącego sosu. Gotujemy naszą potrawę minimum 30 minut na średnim ogniu, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.

Now, prepare your tomato sauce. Heat the olive oil into a big pan and add the garlic. Next, add the passata and the stock. Boil the sauce and let it cook for some more minutes. Then start adding the meatballs delicately . Cook your dish at least 30 minutes over a medium flame, covered. Stir from time to time.

DSC_0485DSC_0499Gotowe puplety możemy serwować na dowolny sposób. We Włoszech jednym z popularniejszych jest spaghetti con polpette, czyli makaron z pulpetami. Buon Appetito!

Ready meatballs you can serve in a way you like the best. However, in Italy the most popular one is this with pasta – spaghetti con polpette. Buon Appetito!

DSC_0663

Advertisements

3 thoughts on “Italian version of meatballs with tomato sauce

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s