Add some colour to your winter cuisine – Padellata

DSC_0017Jeśli macię ochotę dodać odrobinę wiosennego koloru do waszej kuchni to zapraszam na padellatę z kapusty włoskiej, dyni i orzechów laskowych! Duszone warzywa to idealny pomysł na zdrowy i sycący zamiennik ziemniaków czy ciepłą wersję sałatki.

If you think about adding some colours to your winter cuisine, check my recipe for the padellata with kale, pumpkin and  hazelnuts! Stewed vegetables are a good idea if you look for a substitute of potatoes or salad.

Porcja na 2 osoby:

mała główka kapusty włoskiej/ small kale

400 g miąższu dyni/ pumpkin flesh

mała cebula/ small onion

30g masła/ butter

gałązka rozmarynu/ rosemary

garść drobno posiekanych orzechów laskowych/ a few finely chopped hazelnuts

około 2l wody/ water

sól i pieprz/ salt and pepper

DSC_1058Na początek usuwamy zewnętrzne liście kapusty włoskiej, kroimy ją na pół i usuwamy głąb, oraz wszystkie twarde części. Siekamy kapustę na drobne kawałki. W międzyczasie, nastawiamy garnek z wodą i gdy tylko się ona zagotuje, solimy ją i wrzucamy naszą posiekaną kapustę. Blanszujemy ją przez 5 minut.

At the beginning remove external leaves of the kale, then cut it in two and remove a core as well as all hard parts. Chop the kale into small pieces.  In the meanwhile, boil the salted water and add the kale. Cook it for 5 minutes.

DSC_1059W tym czasie przygotowaujemy dynię, obieramy ją ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Następnie drobno kroimy cebulę i na lekko rozgrzaną patelnie z masłem wrzucamy najpierw cebulę, potem dynię i kapustę oraz gałązkę rozmarynu, solimy i dodajemy pieprz. Dusimy wszystko pod przykryciem przez 20 minut, mieszjąc od czasu do czasu.

Prepare the pumpkin; peel it, remove the seeds and cut it into chunks. Then, chop the onion finely. Heat a pan and add the butter, then fry the onion. After a while, add the pumpkin, kale and rosemary. Simmer everything, covered, for 20 minutes, stir often.

DSC_1066Gdy nasze warzywa zmiękną, dodajemy drobno posiekane orzechy laskowe.  Danie serwujemy gorące, prosto z patelni. Będzie ono świetnie smakowało jako akompaniament do mięsa czy ryby. Buon Appetito!

When the vegetables become soft, add the finely chopped hazelnuts. Serve the dish hot directly from a pan. It will taste best with meat or fish. Buon Appetito!

DSC_0019

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s