My favorite version of quiche Lorraine

DSC_0563Dziś zapraszam na moją wersję francuskiej tary Larraine. Lekka, krucha i delikatna, dokładnie taka, jaka powinna być. Szukając i próbując wielu przepisów, wreszcie jestem zadowolona z rezultatu…dziś więc chcę wam zdradzić mój sekret na quiche Lorraine.

Today I’d like to share with you my recipe for quiche Lorraine. It is  light, delicate and crispy, exactly as it should be. I was looking for and trying many recipes before I have found the one I share today with you. I hope you will love it.

Ciasto/ pastry na małą tartę 20cm

120g mąki/ plain flour

60g masła/ butter

1 żółtko/ egg yolk

2 łyżki zimnej wody/ 2 tbsp cool water

sól i cukier/ salt and sugar

Farsz/ filling:

3 cukinie/ courgettes

3 plasterki szynki prosciutto crudo/ slices of ham

1 cebula szalotka/ scallion

3 jajka/ eggs

100ml śmietanki/ heavy cream

DSC_0368Na początek do masła dodajemy sól i cukier i mieszamy, aż masa stanie się kremowa.

Start with mixing up the butter with salt and sugar. Work it till becomes creamy.

DSC_0371Dodajemy mąkę, żółtko, wodę a następnie zagniatamy ciasto.

Add the flour, the egg yolk and the water, then work out your pastry.

DSC_0372Nasze ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, aby odpoczęło, a w międzyczasie, przygotowujemy farsz.

Chill the pastry into a fridge at least for 30 minutes. In the meanwhile, prepare the filling.

DSC_0382Ja użyłam cukinii oraz szynki prosciutto crudo, to zdecydowanie udane połączenia.

I have used the courgettes and the prosciutto crudo ham, it is definitely a great combination.

DSC_0395Na początek kroimy drobno szalotkę oraz cukinie w talarki. Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek i odrobiną masła wrzucamy najpierw cebulę, a po chwili cukinie. Dusimy pod przykryciem, aż cukinie zmiękkną. Solimy i dodajemy pieprzu.

Firstly, chop finely the scallion and cut the courgettes into chunks. Heat the olive oil with the butter into a pan. Tip the scallion first, let it fry a bit, then add the courgettes. Simmer them till become soft. Add salt and pepper.

DSC_0398Wyciągamy nasze ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je bardzo cienko.

Take out your pastry and roll it out.

DSC_0417 Dobrym pomysłem jest rozwałkowanie ciasta umieszczonego pomiędzy papierem do pieczenia. W ten sposób nie musimy już dodawać mąki. Przygotowujemy formę do pieczenia. Smarujemy ją masłem i opruszamy mąką.

Tip: put the pastry into two sheets of backing paper. In this way you don’t have to add any additional flour. Prepare your backing pan.

DSC_0422Ciasto umieszczamy w formie, usuwamy nadmiar przy pomocy wałka kuchennego i dociskamy brzegi.

Place the pastry into a backing pan, trim the edges and press it gently into the flutes.

DSC_0424Smarujemy ciasto białkiem. Dzięki temu zabiegowi nadzienie nie wsiąknie w ciasto. Tak przygotowaną formę umieszczamy w zamrażalniku na 10 minut.

Spread the white egg on the pastry. In this way you prevent it to become soggy. Put the pan into the freezer for the next 10 minutes.

DSC_0429Teraz przygotowujemy nadzienie. Roztrzepujemy 3 całe jajka ze śmietanką.

Prepare the filling. Beat the eggs with the heavy cream.

DSC_0434W końcu umieszczamy w formie przygotowane cukinie, zalewamy je jajeczno-śmietanowym sosem, a na wierzu rozsypujemy, pociętą na kawałki, szynkę.

At the end just put the courgettes into a pan then tip the filling and scatter the small slices of the ham.

DSC_0440Pieczemy tartę przez 40 minut w nagrzanym do 180C piekarniku.

Buon Appetito!

Bake the tart for 40 minutes in the pre-heated to 180C oven .

Buon Appetito!

DSC_0461

Advertisements

One thought on “My favorite version of quiche Lorraine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s