Les Techniques: Light version of béchamel sauce

DSC_0984Dziś zapraszam na kolejny post z cyklu Les Techniques. Chcę dziś podzielić się z wami moim przepisem na lekki, idealnie gładki sos beszamelowy o delikatnym smaku.

Today I’m going to share with you my recipe for a light version of béchamel sauce. It has perfect creamy texture and delicate taste. You have to try it!

DSC_0979Składniki/ Ingredients:

500 ml mleka/ milk

50g masła/ butter

3 łyżki mąki/ 3 tbsp plain flour

1 szalotka/ scallion

2 ząbki czosnku/ cloves of garlic

2 liście laurowe/ bay leaves

3 ziela anglieskie/ pimento

gałka muszkatołowa/ nutmeg

sól i pieprz/ salt and pepper

DSC_0989Na początek zagotowujemy mleko razem z cebulą, czosnkiem i przyprawami na bardzo małym ogniu. Dodajemy sól, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej.

Start with bringing to a boil the milk with the scallion, garlic and spices, over the very small heat. Add the salt and pepper as well as the freshly grated nutmeg.

DSC_0994W międzyczasie “zaparzamy” mąkę. Na małym ogniu, przez kilka minut, podwyższamy temperaturę mąki. Dzięki temu zabiegowi, nie będą tworzyły się grudki w naszym beszmaelu.

In the meanwhile, warm up the flour. Over the small heat warm it up for a few minutes. Thanks to this, you will prevent creating lumps in your béchamel sauce.

DSC_1001Do roztopionego w rondelku masła, dodajemy mąkę. Pozostawiamy na małym ogniu, mieszając, do uzyskania gładkiej masy.

Melt the butter into a small casserole. Add the flour. Keep it over a small flame, stir continuously till becomes completely smooth.

DSC_1003Usuwamy cebulę, czosnek i przyprawy, dodajemy masło z mąką i gotujemy na małym ogniu, aż mikstura zgęstnieje. Cały czas mieszamy.

Remove the onion, garlic and the spices. Then, add the butter with the flour and cook it over a small flame till becomes tick. Keep stirring.

DSC_0002Nasz beszamel jest gotowy! Możemy go używać do różnego rodzaju zapiekanek. Już niedługo przepis na jedną z nich.

Do zobaczenia wkrótce!

The béchamel sauce is ready! You can use it when making gratins. You will find the recipe soon.

See you soon here!

Advertisements

5 thoughts on “Les Techniques: Light version of béchamel sauce

  1. Zabawne, że to znalazłam. Twój sos idealnie by pasował do trufli, czym się ostatnio zajmowałam. Lekki, nie zabiłby smaku grzybów i do tego podany z krewetkami… miodzio. Zapisuje! Pozdrawiam.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s