This is all about bechamel sauce…

DSC_0045Dziś zapraszam na nie standardową zapiekankę z kopru włoskiego z karmelizowaną cebulą pod beszamelem. Finocchio (fenkuł) to jedno z bardzo popularnych we Włoszech warzyw. Bardzo aromatyczne, o silnym anyżowym posmaku, świetnie sprawdza się w letnich, orzeżwiających sałatka. Dziś jednak będzie protagonistą mojej zapiekanki. Zapraszam!

Today’s post is dedicated to a very special gratin with fennel, caramelized onion and bechamel sauce. Fennel is very popular ingredient in Italy. It is very aromatic with a strong anise flavour. It tastes perfectly in summer, fresh salads. But today we’re going to use it as a protagonist of the gratin. Let’s have a look!

2 fenkuły/ fennels

2 czerwone cebule/ red onions

200g beszamelu/ bechamel sauce (link)

50 g startego cheddara (albor Gruyera)/ grated Cheddar cheese

1.5 l wody/ water

masło/ butter

oliwa z oliwek/ olive oil

2 łyżki bułki tartej/ 2 tbsp breadcrumbs

1 łyżka brązowego cukru/ 1 tbsp cane sugar

sól i pieprz/ salt and peper

DSC_0012Zaczynamy od kopru. Przecinamy go na pół, a następnie na ćwiartki, usuwamy głąb i kroimy w piórka.

Begin by the fennel. Cut it into quarters, remove the core and chop into chunks.

DSC_0017W dużym garnuku zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy fenkuła. Gotujemy przez 15 minut.

In a big pot boil the salted water, add the fennel and cook it for 15 minutes.

DSC_0025Rozgrzewamy patelnię z oliwą i odrobiną masła. Dodajemy czarwoną cebulę, pociętą w pióra, i smażymy ją na średnim ogniu, przez kilka minut. Następnie solimy i zmniejszamy ogień. Gdy cebula jest już wyraźnie miękka, dodajemy łyżkę stołową brązowego cukru i dusimy mieksturę, aż cebula się skarmelizuje.

Heat the olive oil  with a hint of butter in a small pan. Add the red onion and let it fry for a while over a medium heat, then add the salt and turn down the heat. When the onion becomes soft add a tablespoon of cane suger and cook the mixture until the onion caramelizes.

DSC_0028Karmelizowana czerwona cebula posiada niezwykły aromat, który nadaje potrawie wyrazistości.

Caramelized red onion has an amazing aroma. It brings to the dish a strong flavour.

DSC_0030W naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem umieszczamy naszego ugotowanego fenkuła.

In a dish place the cooked fennel.

DSC_0032Dodajemy warstwę cebuli. Przygotowaujemy sos beszamelowy (przepis link). Gdy sos jest gotowy, dodajemy ser i gotujemy sos jeszcze prze chwilę, aż mikstura będzie gładka.

Scatter the onion over the fennel. Prepare the bechamel sauce (link). When it is ready add the grated cheese and let it melt into the bechamel sauce. Stir continuously.

DSC_0034Umieszczamy beszmel w naczyniu, a następnie dodajemy bułkę tartą

Pour the bechamel sauce over the vegetables and add the breadcrumbs on the top.

DSC_0038Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180C. Buon Appetito!

Bake the gratin for the 40 minutes in the 180C. Buon Appetito!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s