Real taste of winter – Swedish cinnamon rolls

DSC_0473

Zima trwa w najlepsze, więc cynamon zagościł na dobre w mojej kuchni. Dziś absolutny klasyk, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe. Niezwykle proste w przygotowaniu, aromatyczne i idealne na lutowe wieczory. Zapraszam!

The winter shows its true colours, so the cinnamon, naturally, became my favorite baking ingredient. Today I’m going to share with you the recipes for an absolute classical winter dessert – the Swedish cinnamon rolls. Very aromatic and easy to prepare it is a perfect choice for winter evenings.

DSC_0418

Składniki na 10-12 bułeczek/ Ingredients for 10-12 rolls:

350g mąka/ plain flour

7g suche drożdże/ dry yeast

35g cukier brązowy/ brown sugar

50g masło/ butter

1 jajko/ egg

175 ml mleko/ milk

Nadzienie/ filling:

50g masło/ butter

3 łyżki cukry brązowego/ 3 tbsp brown sugar

2 łyżki cynamonu/ 2 tbsp cinnamon

On the top:

mleko/ milk

masło/ butter

DSC_0436aNa początek ubijamy mikserem na puszystą masę masło, brązowy cukier i jajko. Przesiewamy mąkę, dodajemy suche drożdże, mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Nastęnie dodajemy ciepłe mleko, ponownie mieszamy łyżką, a nastepnie wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Start with beating the egg, butter and the brown sugar using a food processor until become homogeneous. Add the flour, dry yeast and combine everything together using a wooden spoon. At the end, add the warm milk and mix it up, still using the spoon. Next, continue with your hands and knead the dough till becomes smooth. Place it into a bowl, cover and let it rise ( it will take around an hour).

DSC_0458Następnie, rozwałkowujemy cienko ciasto i przygotowujemy nadzienie. Rozpuszczamy masło z cukrem i cynamonem, musimy odczekać aż mieszanka ostygnie. Rozprowadzamy ją na cieście, następnie zwijamy je ciasno i odcinamy około 2 cm kawałki. Umieszczamy je w wysmarowanej masłem blasze. Pozostawiamy bułeczki do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut. Przed pieczeniem, smarujemy wierzch byłeczek ciepłym mlekiem z masłem.

Next, prepare the filling. Melt together the butter with the brown sugar and the cinnamon. While the filling is cooling down, roll out the dough into a rectangle. Spread the filling over the dough and roll it up. Cut into 2 cm slices. Place your rolls into a backing pan, let them rise for the next 45 minutes. Spread over the top of the rolls the mix of warm milk and butter.

DSC_0471Nasze bułeczki pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220C. Buon Appetito!

Bake your cinnamon rolls for around 15-20 minutes into 220C. Buon Appetito!

DSC_0482

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s