St Valentine’s dinner idea – light version of parmigiana di melanzane

DSC_0118

Dziś kontynuacja walentynkowego menu. Zapraszam was na lżejszą wersję parmigiana di melanzane czyli bakłażana zapiekanego w sosie pomidorowym z mozzarellą i parmezanem. To włoskie danie, niezwykle proste w przygotowaniu, świetnie sprawdzi się zarówno jako przystawka, jak i danie główne. Jest lekkie i aromatyczne. Zapraszam!

Today again the idea for St Valentine’s dinner. I’d like to share with you my recipe for  light version of parmigiana di melanzane, the eggplant baked with the mozzarella and parmigiano. This very popular Italian dish is very easy to prepare and can be a great starter as well as light main course. It’s light and aromatic. Let’s have a look!

DSC_0075-crop

Składniki na 2 osoby/ Ingredients for 2 persons:

1 bakłażan/ eggplant

125g mozzarelli/ mozzarella cheese

50g startego parmezanu/ grated parmigiano cheese

200g pamidorów datterini/ tomatoes

100g salsy pomodorowej/ tomatoe salsa

liść bazylii/ fresh basil

ząbek czosnku/ clove of garlic

oliwa z oliwek/ olive oil

sól i pieprz/ salt and pepper

DSC_0085Zaczynamy od bakłażana. Kroimy go w plasterki, solimy i wkładamy do miski, którą przykrywamy talerzem i obciążamy (na przykład butelką wina). Pozostawiamy na około 30 minut.

Start with cutting the eggplants. Put the slices of eggplant into a bowl, put the salt and cover with a plate, put on something heavy (like a bottle of wine). Leave it for around 30 minutes.

kolaz1

W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy ząbek czosnku. Pokrojone pomidory dusimy pod przykryciem, aż zmiękkną i puszczą sok. Na koniec dodajemy odrobinę salsy pomidorowej i bazylię, gotujemy przez kolejnych kilka minut.

In the meanwhile, prepare the tomatoes sauce. Heat the olive oil into a pan and add the clove of garlic. Cut the tomatoes and cook them until become soft and juicy. At the end, add the tomatoe salsa and the basil. Cook for a few minutes.

DSC_0107Płuczemy bakłażana i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Następnie grilujemy je (originalna parmigiana wykorzystuje smażone bakłażany).

Rinse the eggplant and dry it with a towel. Next, grill the slices (to prepare the original parmigiana use fried eggplants).

kolaz3Teraz układamy kolejne warstwy naszej parmigiany. Na spodzie naczynia żaroodpornego rozprowadzamy odrobinę sosu pomidorowego, następnie umieszczamy plaster bakłażana, dodajemy sos, odrobinę startego parmezanu i cząski mozzarelli. Postępujemy w ten sposób aż do wyczerpania składników.

Now you can start building your parmigiana. On the bottom of the dish spread a bit of the tomatoes sauce, then place the slice of eggplant, spread the layer of sauce, scatter the parmigiano cheese and small pieces of mozzarella. Go on until finish all ingredients.

DSC_0121

Nasze danie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190C przez około 30 minut.

Buon Appetito! Udanego świętowania! 😀

Cook your parmigiana in the oven preheated to 190C for about 30 minutes.

Buon Appetito! Have a nice dinner! 😀

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s