Let’s say goodbye to the winter… vellutata di cavolo romano

DSC_0058

To już pewne… w powietrzu czuć wiosnę. W Rzymie słonecznie, choć ciągle dość zimno, jednak w powietrzu czuć świeżość nadchodzącej wiosny. Na pożegnanie zimy… lekka zupa krem z kalafiora rzymskiego i pora z grzankami z peperoncino i anchois. Zapraszam!

The spring is coming for sure. The days in Rome are sunny, although you can still feel the chilly air. But there is this amazing freshness that brings a hope of coming spring. Let’s say goodbye to the winter with light cream made from roman cauliflower and leek with the crust from peperoncino and anchovy.

DSC_0034

Składniki/ Ingredients:

1 kalafior rzymski/ roman cauliflower

1 ziemniak/ potato

1/2 małego pora/ 1/2 small leek

1 szalotka/ scallion

1 litr bulionu/ stock

2 kromki chleba domowego/ slices of homemade bread

1 papryczka peperoncino/ peperoncino

1 ząbek czosnku/ clove of garlic

2 filety anchois/ anchovy

oliwa z oliwek/ olive oil

masło/ butter

DSC_0041

Zaczynamy od dokładnego umycia kalafiora, podzelenia go na różyczki i odcięcia twardych części. Kroimy drobno szalotkę i pora. W garnku rozgrzewamy oliwę z odrobiną masła i podsmażamy szalotkę i pora.

Start with cleaning well the cauliflower, divide it into parts and remove all hard parts. Chop finely the scallion and leek. In a pot heat the olive oil with a hint of butter. Simmer the scallion and leek for a few minutes.

DSC_0045

Dodajemy cząstki kalafiora i dusimy kolejnych kilka minut.

Add the cauliflower and simmer it another few minutes.

DSC_0048edit

Teraz dodajemy bulion i jeden ziemniak pokrojony na mełe kawałki. gotujemy naszą zupę przez co najmniej 45 minut.

Add the stock and one potato cut into chunks. Cook your soup for at least 45 minutes.

DSC_0053edit

Teraz zajmiemy się przygotowaniem grzanek. Najlepiej używać do tego celu chleba domowego (link). Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemu papryczkę, czosnek i anchois. Po chwili dodajemy chleb i smażymy, aż uzyska złoty kolor.

Now let’s prepare the crust. The best option is using a homemade bread (link). We’re not going to use a bread crust in here, but if you like, you can add it as well. Heat a pan with the olive oil, add the peperoncino and garlic, then the anchovy. After a while add the bread and fry it until gold colour and crunchy.

DSC_0068edit

Zupę miskujemy przed podaniam. Połączenie delikatnej, gładkiej konsystencji zupy z chrupiącymi grzankami jest idealne. Buon appetito!

Blend your soup before serving. The combination of delicate and smooth texture of the soup with crunchy crust is just perfect. Give it a try! Buon appetito!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s