Ravioli con zucca – just perfect lunch

DSC_0488

Uwielbiam ravioli… Pasta ripiena, czyli nadziwany makaron to świetny pomysł na wyrafinowaną kolacje, czy uroczysty obiad… Moja dziesiejsza propozycja to ravioli con zucca, czyli ravioli z dynią, podane z masłem i szałwią. Koniecznie musicie spróbować!

I love ravioli… pasta ripiena is a perfect idea for sophisticated dinner or official lunch. My today’s proposition is ravioli with pumpkin served with butter and sage. You should definitely give it a try!

DSC_0462

Składniki/ Ingredients:

200g mąki/ flour

2 jajka/ 2 eggs

Nadzienie/ filling:

400g dyni/ pumpkin

30g amaretti

50g ricotty/ ricotta cheese

1 łyżka bułki tartej/ Tbsp breadcrumb

1 jajko/ egg

2 łyżki masła/ butter

parmezan/ freshly grated parmigiano cheese

szłwia/ sage

sól, pieprz, gałka muszkatołowa/ salt, pepper, nutmeg

DSC_0459

Zaczynamy od przygotowania dyni. Pieczemy ją w piecu prze około 1 godzinę.

Start with preparing the pumpkin. Bake it in an oven for around  1 hour.

DSC_0465

Przygotowujemy makaron (przepis znajdziecie tutaj)

Prepare the pasta (here you find a recipe).

DSC_0464DSC_0463

Gdy dynia jest już miękka, rozdrabniamy miąższ widelcem i umieszczamy g w misce. Ciasteczka amaretti kruszymy i dodajemy do dyni razem z ricottą, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Once the pumpkin is soft, mash it with a fork and place in a bowl. Add the crumbled amaretti, ricotta cheese, the egg and the breadcrumb (if needed). Add the salt, pepper and the nutmeg.

DSC_0473DSC_0474

Rozwałkowujemy cienko ciasto na makaron, dzielimy je na częsci. Rozprowadzamy nadzienie, przykrywamy wartwą pasty i wykrawamy nasze ravioli. Pamiętajmy o usunięciu nadmiaru powietrza.

Roll out the pasta and cut it into parts. Distribute the filling and cover with a layer of pasta, cut out your ravioli. Remember of removing the air.

DSC_0475

Gotujemy ravioli w osolonej wodzie al dente. Nastepnie, rozgrzewamy na patelni masło, dodajemy listki szałwi i ravioli. Na koniec dodajmy świeżo starty parmezan. Buon appetito!

Cook the ravioli into a boiling water till al dente. Next, heat a pan with the butter and sage, add the ravioli. Serve it with freshly grated parmigiano cheese on the top. Buon appetito!

DSC_0491

Advertisements

3 thoughts on “Ravioli con zucca – just perfect lunch

  1. Omg Kasiu! To wygląda na wyższą szkołę kulinarnej jazdy! Zaimponowałaś mi niesamowicie tym przepisem! Wygląda naprawdę bosko. Ciasteczka i dynia – znakomite połączenie! A robienie ravioli samodzielnie mnie zawstydziło! 🙂

    Like

    1. Bardzo dziękuję! Połączenie dyni i amaretti jest jedym z najbardziej klasycznych, ja osobiście je uwielbiam! Dodatek szałwi nadaje świeżości… bardzo polecam w połączeniu z dynią! 🙂 A ravioli wcale nie jest tak trudne do zrobienia jak się wydaje… wystarczy mąka i jajka… i trochę cierpliwości! 🙂 Pozdrawiam serdecznie! 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s